Valokuvauskilpailu

Suomen Gemmologisen Seuran valokuvauskilpailu

Kilpailun järjestäjänä toimii Suomen Gemmologinen Seura Ry.
Kuvakilpailu on tarkoitettu seuran jäsenille, ja kilpailun aiheena ovat jalokivet sekä niiden sulkeumat.

Kilpailuaika on 10/2019 – 4/2020.

Kilpailusarjoina ovat:

• Jalokivien sulkeumat epäorgaaniset ja orgaaniset materiaalit.
    Kategoria sisältää luonnon jalokivet, synteettiset kivet, jäljitelmät sekä
    keinotekoisesti käsitellyt kivet.
  • Kiteet ja raakakivet epäorgaaniset ja orgaaniset materiaalit.

Kuvien tuomaroinnissa asetetaan etusijalle kivissä kuvattuja ominaispiirteitä, jotka ovat gemmologian kannalta oleellisia ja tärkeitä. Raadin valitsemat voittajat kummastakin sarjasta palkitaan seuran 60-vuotisgaalajuhlassa.

Luethan kilpailun säännöt!

Kilpailun säännöt:

• Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla kuvilla, muotoina jpg tai jpeg.
  • Kuvien tulee olla muokkaamattomia niiltä osin, mitkä vaikuttavat kiville ominaisiin piirteisiin kuten väri, värisävy, sulkeumat yms. ilmiöt.
  • Kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla. Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa.
  • Valoisuussäädöt, kohinan poisto, terävöitykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää/häivyttää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä.
  • Kuviin ei saa lisätä kehyksiä, vesileimaa, tekstiä, kuvaajan tai kuvan nimeä, logoa tms.
  • Kilpailutiedosto saa olla rajattu originaalista, mutta valitun kuva-alan pitkän sivun tulee olla vähintään 1920 pikseliä (jolloin kuva riittää mm. painotarkoituksiin ilman suurentamista/interpolointia). Kuvan mittasuhteet tulee silti säilyttää alkuperäisessä suhteessa 16:9 / esim. 1920*1080. Parhaimmista kuvista tulemme pyytämään erikseen RAW-kuvat.
  • Suomen Gemmologinen Seura saa kuviin vapaat käyttö- ja julkaisuoikeudet ilman erillistä korvausta. Suomen Gemmologinen Seura sitoutuu kreditoimaan kuvaajan aina julkaistessaan kuvakilpailuun tulleita kuvia missä tahansa yhteydessä, esim. opintomateriaalissa ja teoksissa.
  • Kuville saa antaa ”teosnimen”.
  • Sama kuvaaja voi osallistua molempiin sarjoihin ja useammalla kuvalla.
  • Kaikki kuvat tulee lähettää 30.4.2020 klo 21.00 mennessä osoitteeseen
    gemmoseura(a)gmail.com. Mahdolliset kyselyt voi osoittaa edellä mainittuun osoitteeseen. Voit lähettää myös linkin omaan kuvapankkiisi, josta saamme noudettua haluamasi tiedostot. Hyviä kuvia voi toki lahjoittaa seuran kuvapankkiin tämän ajankohdan jälkeenkin.
  • Kuvan mukana tulee ilmoittaa kuvaajan nimi, mikä kivi on kyseessä ja mikäli mahdollista, kiven paino (ct) ja koko (mm). Raakakidekuvissa käy myös grammapaino ja koko (cm). Lisäksi kuvasta on ilmoitettava kuvan ottoaika, mahdollinen jalokiven alkuperämaa / löytöpaikka ja käytetyn suurennoksen määrä ja/tai kuva-alan koko millimetreinä. Kuvauskaluston mainitseminen on vapaaehtoista.
  • Erilaiset filtterit tai normaalivalaistuksesta poikkeavat olosuhteet tulee mainita, esim. polarisaatiosuodattimien tai UV-valon käyttö.
  • Kuvatiedosto(t) tulee nimetä kuvaajan nimellä ja selkeillä tunnistetiedoilla.
  • Lisäksi pyydämme liitteeksi lyhyen kuvauksen siitä, mitä kuvassa on tai mistä gemmologisesti mielenkiintoisesta ilmiöstä on kyse.
  • Kuvat ja liitteet tullaan esittämään tuomaristolle anonyymisti.
  • Kilpailun tuomaristo: Essi Pullinen, Risto Kangasniemi sekä Alf Larsson (Pj. Päätuomari)
  • Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa.
  • Kilpailun järjestäjä voi hylätä kilpailijan, joka on toiminut sääntöjen vastaisesti (tai esim. laiminlyönyt jäsenmaksun maksamisen). Kilpailun järjestäjä sitoutuu käsittelemään kilpailuun toimitettuja tiedostoja huolellisesti, mutta ei vastaa kolmannen osapuolen aiheuttamista vaurioista, esim. tallennukseen liittyvistä ongelmista.

Rutiilineulasia ja ilmakuplia granaatti-lasidupletissa.
Kivinäyte T9. Suomen Gemmologisen Seuran kivikokoelma.
Suurennos 50x
Jouni Perä 28.2.2018