Topaasi

Hyvästä kiillosta johtuen viistehiottuun topaasiin saadaan helposti kaunis loisto ja se on suhteellisen kova kivi. Tyypillisin väri on sininen, mutta arvostetuimmat topaasin värit ovat pinkki ja brasilialainen oranssinkeltainen imperial-topaasi.

Suurin osa markkinoilla nykyään esiintyvästä sinisestä topaasista on säteilytettyä ja lämpökäsiteltyä. Näin saadaan värittömän tai vaaleansinisen topaasin väri muutettua intensiivisen siniseksi tai jopa tummansiniseksi, näitä kahta värisävyä kutsutaan yleisesti ”sky blue” ja ”London blue” nimityksillä. Käsittelyn tuloksena saadaan pysyvä värinmuutos, joten menettely katsotaan markkinoilla yleisesti hyväksytyksi. Luonnollisen sininen käsittelemätön topaasi on väriltään huomattavasti vaaleampi, usein vaalean akvamariinin värinen. Luonnollisen sininen topaasi on huomattavasti käsiteltyä topaasia harvinaisempi ja arvokkaampi.

Brasilialainen imperial-topaasi on sinistä topaasia huomattavasti arvokkampi. Sen väri voi olla keltainen, oranssi tai sherrynpunainen, jossa hento pinkki vivahdus. Nämä oranssinpunaiset kivet ovat kaikkein arvokkaimpia ja niitä tapaa markkinoilla hyvälaatuisena enää hyvin harvoin, parhaanlaatuisia kiviä kun ei luonnollisina enää juuri kaivosalueelta löydy. Imperial topaasia saadaan vain yhdeltä kaivosalueelta Minas Geraisin Ouro Preton lähettyviltä. Lämpökäsittelyllä saadaan myös tietyntyyppisten keltaisten kivien pinkkiä väriä parannettua. Imperial-topaasia hankkiessa kannattaa pitää mielessä, että ”Rio Grande topaasin” nimikkeellä tarjotaan yleisesti kaupan lämpökäsiteltyä sitriiniä, jonka arvo on murto-osa aidon imperial-topaasin arvosta.

topaasi

© Risto Kähäri / Suomen Gemmologinen Seura ry.

 

jalotopaasi

Jalotopaasikide Laajakosken esiintymästä Kotkan pohjoispuolelta. Löytäjä: Väinö Kotilainen. © Kari A. Kinnunen. Geologian tutkimuskeskus, 2002

 

topaasi2

Viistehiottu topaasi, Eräjärvi. © Jari Väätäinen, Geologian tutkimuskeskus, 2002