Kvartsiryhmä

Kvartsiryhmän kiviin kuuluu muunmuassa usein viistehiotut ametisti, sitriini, vuorikide, savukvartsi, ruusukvartsi ja prasioliitti. Kalsedonit, tiikerinsilmä ja sulkeutuneet kvartsit sen sijaan usein pyöröhiotaan tai niitä käytetään veistoksiin ja kaiverruksiin. Viistehiottujen kvartsien kovuus asettaa rajoja kiven käyttämiseen kaikentyyppisissä koruissa, toisaalta kiven edullisuus ja helppo saatavuus mahdollistaa myös esimerkiksi sormuskäytössä viisteiden reunasta kuluneiden kivien kannattavan vaihtamisen uusiin.

Historiallisesti ametisti on ollut arvostetuin kvartsilaji. Mitä syvempi ja tummempi on ametistin violetti väri, sitä arvostetumpaa kivi on. Ametistista on helposti saatavilla suhteellisen suuriakin hiottuja kiviä, useamman kymmenen karaatin kivet eivät ole harvinaisuuksia.

Sitriiniksi kutsutaan keltaista kvartsia. Luonnollinen sitriini on usein vaalean keltaista väriltään, tummankeltainen ja keltaruskea väri saadaa usein kiveen lämpökäsittelyn avulla. Ametisti saadaan kuumentamamalla muuttumaan keltaiseksi sitriiniksi.

Brasiliasta löydetään myös kvartsimuunnosta, joka säteilytettäessä muuttuu voimakkaan sitruunankeltaiseksi. Tätä kutsutaan prasioliitiksi. Erittäin näyttävä kvartsimuunnos on ns. rutiilikvartsi, jossa keltaiset rutiilineulaset risteilevät värittömän kvartsin sisällä, tällaisesta materiaalista saadaan tehtyä hienoja pyörtöhiottuja kiviä, joihin parhaimmillaan saadaan esiin kaunis kissansilmä-ilmiö.

Kvartsiiteista tyypillisimpiä korukäytössä ovat sinisen kalsedonin lisäksi musta oniksi, oranssi karneoli ja vihreä krysopraasi.

kvartsiryhma

© Risto Kähäri / Suomen Gemmologinen Seura ry.

 

Eri värisiä kvartseja. Kuva: Jari Väätäinen, Geologian tutkimuskeskus, 2002

Eri värisiä kvartseja. © Jari Väätäinen, Geologian tutkimuskeskus, 2002