Korundiryhmä

Korundiryhmän jalokiviin kuuluu rubiini ja safiirit. Korundiryhmän kivet ovat erittäin kovia ja kestäviä ja sopivat näin hyvin kaikentyyppisiin koruihin.

Sinisafiirin halutuimpana värinä pidetään ruiskukan sinistä sävyä. Erilaiset sinisen sävyt on tyypillisimpiä safiirin väreistä, mutta safiiri voi esiintyä myös vihreän, keltaisen tai oranssin sävyisssä tai värittömänä. Oranssi safiiri on myös hyvin halttu ja sitä kutsutaan Padparadzaksi. Nykyään safiireille on kehitetty useita erilaisia käsittelymenetelmiä, joilla heikkolaatuisen kiven väriä voidaan oleellisesti parantaa, kivelle mahdollisesti tehdyt käsittelyt tulisi jalokivikaupassa aina ilmoittaa ostajalle.

Rubiini on historiallinen ja arvokas jalokivi. Perinteisesti rubiinin halutuimpana värinä on pidetty ”kyyhkysenveren punaista” sävyä. Tämä värisävy esiintyy usein Myanmarista (ent. Burma) kotoisin olevissa kivissä. Nykyisin suuri osa aasialaisista rubiineista työstetään Thaimaassa, mutta myös useassa Afrikan maassa esiintyy hyvälaatuisia rubiineja (esim Madagaskar). Suurin osa markkinoilla olevista rubiineista on lämpökäsiteltyjä, näin saadaan parannettua rubiinin väriä ja puhtautta. Lämpökäsittelemättömät hyvälaatuiset kivet ovat erittäin arvokkaita.

korundi

© Risto Kähäri / Suomen Gemmologinen Seura ry.

 

Lemmenjoen korundeja. Kuva: Jari Väätäinen, Geologian tutkimuskeskus, 1985

Lemmenjoen korundeja. © Jari Väätäinen, Geologian tutkimuskeskus, 1985