Kysy Gemmologilta

12.10.2016

Kysymys: Mikä on vihreä kvartsi?

Vastaus: Prasioliitti

Vihreä kvartsi on kaunis jalokivi. Se on useimmiten oliivinvihreän sävyinen ja siinä voi havaita värivyöhykkeisyyttä niin kuin ametistissa. Lämpökäsiteltyä ametistia kutsutaankin prasioliitiksi. Sen vakiot ovat samat kuin ametistilla ja vuorikiteellä.Prasioliittia on valmistettu keinotekoisesti vuodesta 1950 lähtien polttamalla mm. Brasilian Montezuman kaivoksista louhittuja ametisteja tai kellertäviä kvartseja 400 – 500 °C lämpötilassa. Luonnosta prasioliittia on löytynyt Puolasta.

Prasioliitin tunnistus:
T.K.: 1,544 – 1,553
k.t.: 0,009
Om.p.: 2,65
Optinen luonne: yksiakselinen +
Dispersio: 0,014 (ametisti 0,013)
Kiilto: lasikiilto
Kovuus: 7 Moh’s asteikolla
Värivyöhykkeet: suorat tai kulmikkaat
Dikroismi: heikko, kirkkaanvihreästä hailakan vihreään
Asterismi: kissansilmä

Häränsilmäkuvio kvartsissa polariskooppitutkimuksessa.
haransilma
Prasioliitti on helppo tunnistaa samanväristen jalokivien joukosta. Diagnostinen tunnistus kvartsille on polariskooppitutkimuksessa löytyvä häränsilmäkuvio. Se on hyvin käyttökelpoinen kvartsihelmille, mutta ilmiö ei näy kaikissa aidoissa ametisteissa.

Säteilytetyt vihreät kvartsit
Jotkin keltavihreät kvartsit ovat säteilytettyjä ja lämpökäsiteltyjä, alun perin värittömiä synteettisiä kvartseja ja niissä voi havaita vihreän keltaista värivyöhykkeisyyttä. Tämä väri syntyy säteilyttämällä väritöntä syn-teettistä kvartsia alumiinin läsnä ollessa. Syntyvä väri on vihertävän ruskea. Säteilytyksen jälkeinen lämpö-käsittely poistaa ruskean sävyn ja kivestä tulee keltavihreä. Kiveä on kutsuttu värisävynsä vuoksi sitriiniksi, mutta siitä puuttuu aidossa sitriinissä esiintyvä rauta.

Jotkut vuorikiteet muuttuvat säteilytyksen vaikutuksesta keltavihreiksi. Usein niistä löytyy savuisuutta (smokyness) eli ruskeaa värisävyä.

Jalokivien lämpökäsittelyn ja säteilytyksen tunnistaa kuumuuden aiheuttamista vaurioista jalokiven rakenteessa, kuten kiillotuksen epätasaisuudesta (firemarks) ja/tai sulkeumien ympärillä olevista lohkosäröistä eli haloista.

Kauppanimikkeistö
Jalokivien lämpökäsittely ja säteilytys tulisi ilmoittaa aina asiakkaalle. Prasioliitti -nimi kertoo jo jalokiven taustan ja siihen sisältyvät mahdolliset käsittelyt, jotka johtavat värin muuttumiseen vihreäksi. Ametistin käsittely prasioliitiksi on pysyvä.

Jalokivimarkkinoilla voi törmätä harhaanjohtaviin prasioliitin kauppanimi-tyksiin (Vermarine, Green Amethyst, Amethyst Topaz, Lime Citrine jne.), joista osa ilmeisesti juontaa juurensa savukvartsin virheelliseen kauppanimitykseen savutopaasiin. Kvartsia ja topaasia ei saisi sotkea toisiinsa kauppanimikkeistössä, koska ne ovat eri jalokiviä ja voivat johtaa asiakkaita harhaan.

Myös prasioliitin värisävyn vaihtelut mahdollistavat erilaisten kauppanimitysten käyttämisen. Esimerkiksi keltavihreää prasioliittia voidaan kutsua Lemon Quartz tai Green Gold kauppanimikkeellä, tosin näitä kiviä on voitu käsitellä UV-valolla. Prasioliitista usein käytetty nimi vihreä kvartsi ei ole väärä nimi, mutta gemmologian näkökulmasta hieman puutteellinen määritys.

Gemmologisen Seuran työryhmä / Essi Sikanen F.G.A.

Kirjallisuutta: Michael O’Donoghue. Synthetic, Imitation & Treated Gemstones. BH. 2002.
Michael O’Donoghue & Louise Joyner. Identification of Gemstones. BH. 2003.

Julkaistu kategoriaan: Artikkelit