Kysy Gemmologilta

12.10.2016

Kysymys: Uskallanko hankkia lasitäytteisiä tai muita keinotekoisesti käsiteltyjä timantteja?

Vastaus: Tyypillisin käsitteleymenetelmä timantin ulkonäön parantamiseksi on timantin rakojen ja halkeamien täyttäminen korkean taitekertoimen omaavalla lasitäytteellä. Lasitäytteen tarkoitus on saada timantti näyttämään puhtaammalta, mutta se ei korjaa halkeamia tai poista sulkeumia vaan tekee ne vähemmän näkyviksi.

Lasitäytteen voi havaita sinertävästä välkehdinnästä kun tällaista timanttia pyöritellään valolähteen alla. Markkinoilta on tullut tieto siitä että lasitäytteisiä timantteja olisi tavattu runsaammin viime aikoina myös Suomessa. Lasitäytteisten timanttien käyttämisessä koruihin on omat riskinsä. Täyte voi vaurioitua korkeissa lämpötiloissa, ultraäänipesussa tai istutustyössä. Täytteen väri voi myös muuttua ajan myötä, joten lasilla täytetyn timantin väriä ei olisi syytä yleensä arvioida. Käsittely tulee aina ilmoittaa asiakkaalle myyntitilanteessa.

Hyvä tapa välttää ongelma hankittaessa kiviä liikkeeseen on lisätä kyselyihin, tilauskaavakkeisiin jne. lauseke, jossa myyjä velvoitetaan ilmoittamaan mikäli timantti tai mikä tahansa kivi on keinotekoisesti käsitelty millään tavoin. On hyvä tietää että sekä timanttien väriluokkaa että puhtausluokkaa voidaan parantaa monillakin keinoilla eikä niiden toteaminen aina ole helppoa tai edes mahdollistakaan tavanomaisilla gemmologisilla laitteilla. Luottamusta vaaditaan siis kaikissa kaupan portaissa.

Naapurille käsittelyä en suosittele paljastettavaksi. Tämä voi laimentaa hänen kateudensekaista ihailuaan timanttiasi kohtaan.

Suomen Gemmologisen Seuran työryhmä / Alf Larsson

Julkaistu kategoriaan: Artikkelit