Kysy Gemmologilta

12.10.2016

Kysymys: Miten säteilytettyjen timanttien hinnat määräytyvät? Miten näistä hinta- ja laatueroista tulisi kertoa asiakkaalle?

Vastaus: Gemmologinen määritelmä jalokivelle on että sen tulee olla kaunis, kestävä ja harvinainen.

Mikään jalokivi ei paremmin täyttäisi kaikkia näitä kriteerejä yhtä aikaa kuin värillinen timantti. Tosiasia on kuitenkin että luonnon väritimantit (fancy coloured) ovat erittäin harvinaisia ja siten myös erittäin kalliita. Jos haluaa ostaa aidon värillisen timantin, on sillä oltava aina jonkun laboratorion aitoustodistus (normaaleilla gemmologisilla välineillä erottaminen on hyvin hankalaa jollei mahdotonta).

Markkinoilla yleisimmät luonnon väritimantit ovat keltaisia. Harva alan ammattilainen on edes nähnyt esim. luonnonsinistä tai vihreää timanttia museoiden tai erikoiskokoelmien ulkopuolella. Vaaleanpunainen hieman alle karaatin timantti myytiin 90-luvulla huutokaupassa hintaan 4 milj. USD:ta.

Lähtökohta on siis että väritimantti ilman todistusta on keinotekoisesti värjätty.

Timanttiin saadaan säteilyttämällä (jotkut värit vaativat säteilytyksen jälkeen lämpökäsittelyn) muuttumaan esim. sinisiksi, vihreiksi keltaisiksi, oranssinvärisiksi tai ruskeiksi.

Kun näiden kivien arvosta keskustellaan, on niihin suhtautuminen hyvinkin ylimalkaista ja varsinkin niiden hintoihin on vaikea saada otetta. Kuitenkin ne ovat eloisia, kauniita värikiviä joiden käyttöä on turhaa karsastaa. Tärkeää on tietysti se että asiakkaalle on kerrottava käsittelystä ja että hinta on sen mukainen.

Säteilytetyt timantit ovat myös vaarattomia mikä on hyvä tietää sillä käsite ”säteilytetty” on kieltämättä hieman pelottava ja myytti radioaktiivisista timanteista käsittelymuodon alkuajoista saattaa vielä elää.

Värittömän timantin arvo laskee kun siihen tulee värivivahdetta (yleensä keltaista). Värittömyyden astetta ilmaistaan kirjaimilla D-Z ( DE/ River eli harvinaisin väritön ; FG/Top Wesselton eli harvinainen väritön; H/Wesselton eli väritön ; I/Top Crystal eli hyvin vähän vivahtava; J/Crystal eli hieman vivahtava; KL/Top Cape eli vivahtava ;MN/ Cape eli hieman kellertävä ; OPQR/Light Yellow eli kellertävä sekä S-Z/ keltainen. Tämän jälkeen aletaan puhumaan Fancy Coulourista eli värillisistä keltaisista timanteista.

Suurin osa säteilytetyistä timanteista kuuluu väriluokkiin M tai N. Yksi idea onkin arvioida säteilytettyjen timanttien hintaa luokkaan M, joka useimmissa hintataulukoissa vielä annetaan. Jos M värisen kiven karaattihintaan lisätään pieniin säteilytettyihin kiviin (alle 0,30 ct) n. 35% ja isompiin kiviin n. 15% , on meillä ainakin jonkunlainen lähtökohta hinta-arvioon tai tinkimiselle messumatkoillamme. Lisäys johtuu siitä että säteilytetyt kivet kieltämättä ovat eloisampia ja myyvempiä kuin M-luokan hieman kellertävät kivet ja siitä että käsittelykin maksaa.

Suomen Gemmologisen seuran työryhmä/Alf Larsson F.G.A

sattim1
Sormus sinisellä säteilytetyllä timantilla

sattim2
Sormus säteilytetyillä sinisillä timanteilla

sattim3
Sininen säteilytetty timantti

Julkaistu kategoriaan: Artikkelit